jueves, 24 de noviembre de 2011

D.O. Alella

DO ALELLA, UN TERRER PROPI

La Denominació d'Origen Alella és la més petita de les DO catalanes, amb una superfície de vinya de 314,7 hectàrees. A tocar de Barcelona, consta de divuit municipis que es reparteixen entre les comarques del Maresme i del Vallès Oriental: Alella, Argentona, Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Santa Maria de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.
Un terrer propi i distintiu dóna la singularitat als vins d'Alella: un sòl particular fet de sauló, molt permeable, que obliga el cep a fer créixer les arrels profundes, i que permet una llarga vida al mateix cep; amb la pansa blanca, una varietat de raïm molt ben adaptada que dóna resultats òptims; amb una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.
Les 314,7 hectàrees de vinya tenen un valor agrícola i natural incalculable, davant l'impacte urbanístic que pateix aquest territori des dels anys 1970, sobretot la banda de mar. Vinyes discretes, amagades, col·locades a les valls, entre els boscos dels municipis, ofereixen al públic interessat en el món del vi un paisatge atractiu i inimaginable. La DO Alella també té un interès històric: tota la zona del Maresme, la Laietània, ja en temps dels romans es dedicava al cultiu de la vinya i a la producció de vi. El Centre d'Acollida Turística (CAT) de Teià i el parc arqueològic adjacent Cella Vinaria (un celler d’època romana) permeten al visitant conèixer la relació històrica d’aquest territori amb el vi. Després, a l'edat mitjana, el vi d'Alella era el vi que es bevia a Barcelona. Però no fou fins al primer terç del segle XX, amb la creació de la cooperativa Alella Vinícola el 1906, que el vi d'Alella no va viure la seva època d'or. Renom internacional tenia el violeta de l'Alella legítim i, sobretot, el blanc abocat, fet amb garnatxa i envellit amb roure: el Marfil semi.
Tradicionalment, la DO Alella ha estat un territori de vins blancs, però des de fa alguns anys s'han començat a introduir varietats negres com el syrah, el merlot i el cabernet sauvignon, a més de recuperar varietats tradicionals com el mataró i el sumoll.
Actualment la DO Alella es troba en un moment de gran vitalitat: elabora vins d'alt interès, elegància i complexitat. Consta de nou cellers: Alella Vinícola a Alella; Parxet, que elabora el Marquès d'Alella a Santa Maria de Martorelles i el cava a Tiana; Alta Alella a Tiana; Roura a Alella; Altrabanda a Santa Maria de Martorelles, i Quim Batlle a Tiana. I cal no oblidar les darreres incorporacions: Can Roda a Santa Maria de Martorelles, Bouquet d’Alella a Alella i Castillo de Sajazarra que, tot i que no té celler propi al territori DO, té vinyes a la Roca del Vallès de les què en surten vins amb DO Alella.

No hay comentarios:

Publicar un comentario